Lotte van Rijswijk

Vrouw zonder ASS, werknemer bij carrièreplatform

Blog geplaatst op: 8-7-2023

 

 

Tips voor solliciteren met autisme

 

 

Solliciteren kan voor iedereen een uitdaging zijn. Daarom geven we je handige tips, zodat jij hopelijk snel je droombaan vindt!

 

Doe onderzoek naar je (toekomstige) werkgever

Voor je sollicitatie is het altijd handig om je werkgever van tevoren op te zoeken. Zeker bij grote organisaties is er vaak veel informatie te vinden over onder andere de kledingvoorschriften en de missie en visie van het bedrijf. Dit vertelt je meer over of dit een bedrijf is dat bij je past, of dat je toch nog even door blijft zoeken. 

 

Ook kan je in je onderzoek alvast kijken naar de locatie van het kantoor, de route die je hiervoor moet nemen en de persoon met wie je eventueel een sollicitatiegesprek zal gaan voeren. Zo voel je je beter voorbereid en zelfverzekerder over het sollicitatieproces. 

 

Ook over kleine bedrijven kan je online meestal wat handige informatie vinden. Misschien vind je op social media wel foto’s van de werkplek. Ook kan je natuurlijk altijd even bellen naar de werkgever of de contactpersoon die onder de vacature staat.

 

Sollicitatie voorbereiden

Heb je gereageerd op een vacature en ben je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek? Gefeliciteerd! Tijd om te zorgen dat jij je op en top voorbereid voelt. Bijvoorbeeld door alvast een lijstje met sterke en zwakke punten samen te stellen. Zeker als sociaal contact iets is waar je moeite mee hebt, kan je van tevoren al een hoop voorbereidingen treffen om te zorgen dat je het jezelf wat makkelijker maakt.

 

Als je liever zo min mogelijk praat, kan je bijvoorbeeld een informatieve webpagina of een creatief portfolio samenstellen. Probeer hierbij alle benodigde informatie zo overzichtelijk mogelijk te verwerken. Zo presenteer je jezelf op een manier waar je je comfortabel bij voelt! Zo heeft illustrator Sofie van Ek (zij heeft autisme) een interessante pagina gemaakt op haar eigen website voor werkgevers. Hierin geeft zij aan op welke manier zij het prettigst werkt.

 

Toch zal je waarschijnlijk tijdens je sollicitatiegesprek te maken krijgen met vragen over jezelf en je werkervaring. Het is daarom handig om dit alvast te oefenen met een vriend(in) of familielid. Ga met elkaar aan tafel om het gesprek zo realistisch mogelijk in scène te zetten, oefen het sollicitatiegesprek een paar keer en neem daarna samen de feedback door.

 

Vertel je het wel of niet tijdens je sollicitatiegesprek?

Vooral bij vrouwen komt het vaak voor dat autisme een lange tijd onopgemerkt blijft. Ook op de werkvloer kan het dus dat mensen het helemaal niet doorhebben. Het is aan jou of je je (toekomstige) werkgever ’hierover wilt inlichten. Volgens de wet is dit niet verplicht, dus als je dit niet wil is dat je goed recht. 

 

Wel is het handig om hier eerlijk over te zijn, zeker als je graag gebruik zou maken van bepaalde hulpmiddelen. Als je een prikkelarme werkomgeving nodig hebt, moet een werkgever namelijk wel weten waarom dit het geval is en hoe hij of zij je hierbij kan helpen. Soms is een noise cancelling koptelefoon al genoeg, terwijl in andere gevallen het liefst vanuit huis gewerkt wordt. 

 

Je hoeft het dus niet te vertellen, maar zorg wel dat dit niet in je nadeel werkt. Uiteindelijk willen we allemaal graag een werkplek waar we ons comfortabel en begrepen voelen, zodat jouw talenten het best tot hun recht kunnen komen. Zo vind je hopelijk een droombaan waar je je helemaal op je plek voelt!

 

Lotte

 

Meer informatie:

  • Dit artikel is geschreven vanuit CVSter.nl. Dit blog geeft informatie aan werkzoekenden hoe zij zich kunnen profileren op de arbeidsmarkt.
  • Lotte van Rijswijk is content team lead bij het internationale carriereplatform Resume.io (cvster is hier onderdeel van). Lotte heeft zelf geen autisme, maar samen met haar team is zij in dit onderwerp gedoken omdat er veel vraag is naar deze informatie
  • Kijk voor meer tips op: https://www.werkwebautisme.nl/werkzoeken/tips-voor-solliciteren 

 

#autismebijvrouwen #ASS #solliciteren



Hieronder kun je via het formulier een reactie op de blog achterlaten. Wees je er van bewust dat de reacties openbaar zijn. 

Er wordt gevraagd om je naam in te vullen. Dit mag natuurlijk ook een pseudoniem of mogen ook initialen zijn als je liever niet wilt dat je naam bekend wordt. Let er tevens op dat ook sommige auteurs van de blogs onder een pseudoniem geschreven zijn. Ken je de werkelijke identiteit van de auteur, verklap deze niet per ongeluk in je reactietekst. 

 

We willen iedereen de kans geven zijn/haar visie en reactie te geven. Wees wel respectvol naar elkaar. Daarnaast is FANN niet verantwoordelijk voor de inhoud van de reacties.

Commentaren: 1
  • #1

    Lara (zaterdag, 08 juli 2023 19:15)

    Ik vind het fijn om eerst als vrijwilliger te werken bij een organisatie. Daarna kan ik, als het klikt en de mogelijkheid is er, doorstromen naar een betaalde baan. In eerste instantie hoeft dit niet meteen een fulltime baan te zijn. Eén of twee dagen per week is voldoende. Als de werkgever ziet hoe ik mijn werk doe, wil hij misschien mijn contract wel uitbreiden of weet hij een organisatie binnen zijn netwerk waar ze nog iemand zoeken. Het is mij meerdere keren zo gelukt om een baan te vinden.

    Ook heb ik eens op een beurs mensen aangesproken van bedrijven die me interessant leken. Ik had van te voren een route uitgestippeld over de beurs om alle bedrijven langs te gaan. Ook dit leverde leuke contacten op. Degenen die ik het meest aantrekkelijk vond heb ik na afloop een mail gestuurd en ik ben bij een aantal langs geweest voor een gesprek of een dagje meekijken op de werkvloer. Dit heeft geleid tot een freelance klus, waar ik officieel wel voor moest solliciteren, maar waar mijn eerdere contact goud waard bleek te zijn. Het aanspreken van vreemden, in dit geval op de beurs, ging me redelijk gemakkelijk af. Dat is vooral omdat het minder belangrijk is wat die mensen achteraf van me vinden, want ik hoef ze nooit meer te zien. Bovendien zijn er zoveel mensen op de beurs, waarschijnlijk herinneren ze me toch niet.

    Solliciteren op een baan vind ik een stuk lastiger. De brievenronde kom ik verrassend vaak nog wel door, maar bij het gesprek loop ik vast, door de manier van vragenstellen en moeilijk echt contact te maken. Het helpt me dan om het gesprek heel goed voor te breiden. Mijn motivatie, mijn relevante werkervaring, mijn sterke en zwakke kanten.